ONZE MATERIALEN 

Bij Alchemist hebben we een voorkeur voor natuurlijke materialen. De materialen die we gebruiken zijn duurzaam geproduceerd en zijn altijd gecertificeerd. In de productie van onze kleding gebruiken we geen azo-kleurstoffen, weekmakers en nonylfenolethoxylaten. Aanvullend gebruiken we natuurlijke kunstvezels en een aantal synthetische vezels. Deze synthetische vezels gebruiken we enkel om andere materialen te versterken.

Natuurlijke materialen


KATOEN 

Een van onze favoriete stoffen die we in onze collecties gebruiken is katoen. Dit natuurlijke materiaal voelt zacht aan op de huid, is ademend en is een van ’s werelds meest gebruikte stof voor textiel. Helaas is conventionele katoen een zeer vervuilend gewas met veel negatieve gevolgen voor het milieu. Een aantal van deze gevolgen zijn: bodemerosie en -degradatie, water- en bodemverontreiniging door substantieel gebruik van pesticiden en herbiciden, overmatig waterverbruik. [bron: WWF

We gebruiken momenteel drie verschillende soorten gecertificeerd katoen in onze collecties. 

GOTS – gecertificeerd biologisch katoen 

De Global Organic Textile Standard is de wereldwijd toonaangevende textielverwerkingsstandaard voor biologische vezels. Hun doel is om een ​​wereldwijde standaard neer te zetten die de biologische status van textiel kan garanderen, van oogsten tot milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde productie. 
GOTS stelt strenge eisen aan de arbeidsomstandigheden in katoenboerderijen en fabrieken. Hun sociale criteria vormen de basis voor ethische arbeid en omvatten vrij gekozen werk, vrijheid van vereniging, gangbare werktijden en een vast minimumloon. 
Bij de teelt van GOTS gecertificeerde biologische katoen wordt er minder water en energie verbruikt doordat de gewassen meer tijd krijgen om te groeien. Het land krijgt na het oogsten meer tijd om te herstellen, zodat de grond niet uitgeput raakt. Er worden geen agressieve meststoffen en pesticiden gebruikt en organische vezels worden gescheiden van conventionele vezels. 

OCS 100 – gecertificeerd biologisch katoen 


De Organic Content Standard verifieert de aanwezigheid van biologisch materiaal in een eindproduct. Dit certificaat kan alleen worden gegeven aan producten die 95-100% biologisch materiaal bevatten, en volgt het proces van het vervaardigen tot de distributie van een product. Dit certificaat wordt ook gebruikt als hulpmiddel voor bedrijven om te garanderen dat ze de stof ontvangen precies zoals ze het hadden besteld. 

 BCI – gecertificeerd katoen 


Het Better Cotton Initiative is het grootste duurzaamheidsprogramma voor katoen ter wereld en biedt training in duurzamere landbouwpraktijken aan meer dan 2,3 miljoen katoenboeren in 23 landen. In 2018-2019 produceerden hun BCI-boeren ongeveer 22% van de wereldwijde katoenproductie. Better Cotton kan niet als biologisch worden beschouwd, maar hun doel is om zoveel mogelijk boeren te begeleiden naar duurzame praktijken. Hun 7 principes en criteria zijn bedoeld om de katoenproductie voor het milieu en de boerengemeenschappen te verbeteren, wat ze op grote schaal doen met hun 1800+ leden. 

OVERZICHT 


Van al het katoen dat in onze SS20-collectie wordt gebruikt, was 77,4% GOTS / OCS 100-gecertificeerd biologisch katoen. We hebben ook BCI-gecertificeerd katoen gebruikt – 21,3%. De overige 1,3% was conventioneel katoen. In onze AW20-collectie was ongeveer 61% GOTS / OCS 100-gecertificeerd biologisch katoen, 25% BCI-gecertificeerd katoen en de andere 14% was conventioneel katoen. Het meeste conventionele katoen dat we gebruikten, werd gekocht voor eerdere collecties. We hebben deze voorraad opgebruikt in onze AW20-collectie. We streven ernaar om in de toekomst al het conventionele katoen uit onze collecties te verwijderen. 

LINNEN 


Linnen is een natuurlijk materiaal dat is gemaakt van de vlasplant. Het materiaal is erg sterk en hittebestendig. Het trekt goed in en ademt, waardoor het een fijne stof is voor de zomer. De productie van linnen is duurzaam omdat vlas op een zeer efficiënte manier geteeld kan worden. Vlas kan groeien op arme grond met veel minder water dan katoen. De vlasplant geeft ook veel nuttige bijproducten, zoals lijnzaad, zodat er niets van de planten verloren gaat bij de productie. 

DIERVRIENDELIJKE WOL 


In een deel van onze collecties gebruiken we wol zoals alpaca en merino. Wij kopen deze wol in bij leveranciers die gecertificeerd zijn en waar de dieren niet hoeven te lijden voor hun wol. Vanaf 2020 gebruiken we geen mohair meer in onze collecties. Merinoschapen hebben diepe plooien in hun huid waar vliegen hun eieren willen leggen. Deze larven dringen de huid binnen en veroorzaken myiasis, een pijnlijke infectieziekte die tot de dood kan leiden. Om dit te voorkomen, snijden schapenhouders de huid rond de billen van de schapen weg, wat meestal op een pijnlijke manier gebeurt. Dit heet mulesing. We gebruiken alleen niet-mulesing merinowol. De schapenhouders waarmee we samenwerken die er alles aan doen om infecties te voorkomen, zoals het gebruik van ander voer, medicatie en het uitgebreid inspecteren van de dieren. De schapen zijn ook gefokt om ondiepere vouwen te hebben, zodat de vliegen daar hun eieren niet kunnen leggen. 

NATUURLIJKE KUNSTVEZELS 


TENCEL 


Tencel is een merk van Lenzing wat op duurzame wijze Lyocell en Modal produceert. Lyocell en Modal zijn door mensen gemaakt en op basis van hout. De vezels zijn biologisch afbreekbaar en kunnen gebruikt worden als compost. Op dit moment bestaat bijna 13% van onze collectie uit door Tencel geproduceerde materialen. Tencel Lyocell is gemaakt van eucalyptus hout uit bossen met een FSC-keurmerk. Het productieproces is milieuvriendelijk omdat het benodigde oplosmiddel en water keer op keer in een gesloten circuit wordt hergebruikt. We gebruiken de stof graag omdat het zijdezacht aanvoelt, vocht beter opneemt dan katoen en nóg koeler aanvoelt dan linnen. Ideaal als je kiest voor comfort. Tencel Modal is gemaakt van Oostenrijks beukenhout. De kunstmatig gemaakte vezel is zeer glad en vebruikt weinig energie in de verdere verwerking, zoals kleuren of spinnen. Modal valt heel soepel en voelt zijdezacht aan. De productie van Modal is zo duurzaam dat het bedrijf het EU Ecolabel heeft ontvangen. Lenzing Ecovero is een duurzame versie van viscose, die wordt gemaakt van houtpulp uit met FSC-keurmerk gecertificeerde bossen in Europa. De chemicaliën die worden gebruikt om het hout op te lossen worden hergebruikt en het bleken van de vezels wordt 100% chloorvrij gedaan. Ecovero is kleurvast waardoor het materiaal lang mee gaat. 

VISCOSE 


Viscose is een semi-synthetische vezel die wordt gemaakt van houtpulp van snelgroeiende bomen zoals eucalyptus- en beukenbomen. Het wordt opgelost in een chemische oplossing die vaak in de lucht en waterwegen terechtkomt. Alle viscose die we gebruiken is gemaakt van FSC-gecertificeerde bossen. We streven ernaar om in de toekomst alleen Ecovero te gebruiken. Daarom houden we alle ontwikkelingen bij en ruilen we waar mogelijk reguliere viscose in voor Ecovero. In onze SS20-collectie hebben we 21,9% viscose gebruikt. In onze AW20-collectie konden we een groot deel daarvan ruilen voor Ecovero. We gebruiken nu slechts 7,3% viscose en 31,3% Ecovero. 

SYNTHETISCHE VEZELS 


Om de kwaliteit van verschillende kledingstukken te behouden, mengen we onze garens soms met synthetische vezels zoals acryl, polyamide en polyester. Waar mogelijk kiezen we voor geregenereerde of gerecyclede vezels. De reden waarom we deze vezels nog steeds gebruiken, is dat we willen dat onze kleding lang meegaat. Gebreide kleding kan vrij delicaat zijn als het niet wordt gemengd met synthetische garens, waardoor de kans op pilling en uitrekking groter wordt. 

LEER 


Sinds 2019 zijn we gestopt met het gebruik van echt leer in onze collecties. In plaats hiervan gebruiken we een veganistisch alternatief gemaakt van niet-chemisch behandeld PU door Leathertex.

GERECYCLEDE MATERIALEN 

In sommige gevallen kiezen we voor gerecyclede materialen. Hergebruik van textiel is een duurzame optie omdat we geen extra grondstoffen of water nodig hebben. Op deze manier kunnen we energie besparen en het milieu een stuk minder belasten. Recentelijk zijn we begonnen met het gebruik van Ecotec-vezels, een proces dat exclusief is ontwikkeld voor Marchi & Fildi, een van onze textielleveranciers. We hebben tot nu toe gewerkt met Ecotec katoen en Ecotec polyester. Deze garens besparen tot: 
  • 46,6% op broeikaseffect, 
  • 46,9% energiebesparing, 
  • 61,6% in waterverbruik gedurende het hele proces. 

Ecotec-producten hebben de volgende certificeringen: 
  • BCI, 
  • GRS certificate by ICEA, 
  • Oeko-Tex 100, 
  • Certified Quality System Company ISO 9001:2015, 
  • TF, 
  • Tessile & Salute. 

In onze SS20-collectie is ongeveer 10% gemaakt van gerecyclede vezels. In onze AW20-collectie was dat ongeveer 3,6% 


DENIM 


Al onze spijkerbroeken zijn gemaakt van minimaal 95% biologisch of gerecycled katoen en hebben slechts een kleine hoeveelheid elastaan. Door het elastaan ​​zit de denim goed en heeft deze een comfortabele pasvorm, maar door het hoge % katoen is de denim stevig en duurzaam. Onze denimpartner is Tejidos Royo, een Spaans bedrijf opgericht in 1903. Ze zijn een leider in de textielindustrie in Europa. Dit bedrijf streeft ernaar om 360 ° duurzaam te zijn en sociale, economische, arbeids- en milieukwesties te dekken. Tejidos Royo beschikt over de volgende certificaten: 
  • Oeko-Tex Standard 100 & STEP Certified by Oeko Tex, 
  • Textile Exchange BCI member, 
  • Signatory of the UN Global Compact, 
  • GRS & OCS certificate by ICEA, 
  • AMFORI Audit Social Program (BSCI). 

DRY INDIGO / DRY BLACK 


Bij Tejidos Royo zijn ze erin geslaagd om het proces van het indigo-verven te wijzigen en een uniek verfproces te creëren dat indigo verft zonder water in een kleinere ruimte. Deze technologie, genaamd Dry Indigo, is gecertificeerd onder het Eco-Technology-certificaat door AITEX. Voor de volledige lijst van onze stoffen leveranciers en producenten, klik hier.

Home
Winkelwagen