en nl

BEWUSTE KEUZES

Alchemist creëert zorgvuldig twee collecties per jaar, met respect voor de mensen en het milieu. Ze zijn samengesteld uit ontwerpen die goed te combineren zijn met eerdere collecties en onze kwaliteitseisen zijn hoog, want wat goed gemaakt is, gaat lang mee. Ook dat is duurzaamheid.

Diezelfde zorg en aandacht besteden wij aan maatschappelijk verantwoorde en duurzame productieprocessen en openheid over wat wij doen hoort daar bij. Het ondertekenen van het IMVO Convenant Duurzame Kleding en Textiel in 2016 was dan ook vanzelfsprekend en aansluiting bij het Open Apparel Registry in 2019 een logische volgende stap. Nu zetten wij in op het ondertekenen van de Clean Clothes Campaign Transparency Pledge later dit jaar.

Minder co2
Enkele jaren geleden stelden wij ons tot doel gesteld om onze co2-uitstoot te verlagen, door onze productie zoveel mogelijk terugbrengen naar Europa. Dat is gelukt. We produceren nu ongeveer 80% in Portugal, 5% in Macedonië en nog 15% in Delhi, India.
Hiermee zijn onze transporten veel korter geworden en maken we alleen nog vanuit Delhi gebruik van luchtvracht. Bovendien verzamelen we vrachtzendingen van verschillende leveranciers, om daarmee één vrachtwagen te vullen. Zo voorkomen we meerdere kleine zendingen. Wij werken samen met productieateliers, wasserijen en ververijen die dicht bij elkaar zitten om het transport ter plekke te beperken.

Onze Oostenrijkse stoffenleverancier Lenzing, die de Tencel, Modal en Lyocell maakt, wekt 80% van hun energiebehoefte zelf lokaal duurzaam op. In onze sociale jaarverslagen staat precies hoeveel procent van onze collectie is opgebouwd uit welke duurzame stoffen. 

Meer dan alleen de kleren
Onze duurzame aanpak reikt tot in de winkels: wij versturen onze kleding in biologisch afbreekbare verpakking, zodat we ook aan het einde van de keten het milieu zo min mogelijk belasten. Winkeliers die onze kleding verkopen krijgen van ons draagtassen van biologisch katoen om mee te geven aan hun klanten.

In onze showrooms en ons in kantoor gebruiken we LED-verlichting. 
We zijn kritisch over het aantal magazines en showcards dat we maken. Als we voor papier kiezen, heeft dat altijd het FSC-label (papier van verantwoorde herkomst).

Duurzaamheid is voor de lange adem.

Scroll top