en nl

ONZE STOFFEN

Mode is meer is dan een mooi buitenkantje. Alchemist maakt kleding met aandacht voor mens en milieu, voor mensen die geloven in mooie, eerlijke kleren voor meer dan één seizoen.

Natuurlijk en duurzaam
Wij gebruiken voornamelijk duurzaam geproduceerde materialen in de collectie, bij voorkeur natuurlijke materialen, en dat draagt dubbel prettig. Al onze duurzame materialen zijn gecertificeerd en bij de productie van onze kleding gebruiken wij geen azo-kleurstoffen, zogeheten weekmakers en nonylfenolethoxylaten. Natuurlijk, zouden we willen zeggen. De keuze voor zoveel mogelijk voor natuurlijke artikelen van wol, katoen en linnen past ons. Het zijn stoffen die je koel houden in de zomer en warm op koudere dagen. De natuurlijke materialen – nieuw en gerecycled – vullen we aan met een aantal natuurlijke kunstvezels en wat synthetische vezels. Synthetische vezels worden alleen ingezet om andere materialen te versterken.

Biologische katoen
Onze collectie bestaat voor ongeveer 30% uit biologische katoen. Wij streven ernaar om geen andere dan alleen biologische katoen te gebruiken. Het aandeel conventionele katoen is nu al teruggebracht naar minder dan 1% van al onze stoffen. Door nieuwe technieken komt er bovendien een steeds groter en gevarieerder aanbod in biologische katoen en samengestelde stoffen met biologische katoen.
Al onze biologische katoen is GOTS-gecertificeerd. Deze Global Organic Textile Standard is de wereldwijde, toonaangevende standaard voor biologisch textiel. Zij staat garant voor het totale productieproces van de verantwoord verbouwde katoen, ook de ecologische en sociale kanten van de teelt. Zo worden er geen gevaarlijke chemicaliën gebruikt en kunnen de boeren zelf hun gewassen kiezen en ook hun eigen voedsel verbouwen. Biologische katoen verbruikt minder water en energie omdat het meer tijd krijgt om te groeien. De landbouwgrond krijgt na de oogst de tijd om weer te herstellen, waardoor het land niet kapot gaat. GOTS stelt bovendien strikte eisen aan de fabrieken waar de handgeplukte katoen verwerkt wordt, als het gaat om goede arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden.

Diervriendelijke wol
Wij werken graag met merinowol omdat dit materiaal bijzonder fijn en sterk is en niet kriebelt. De wol die wij gebruiken is gegarandeerd mulesing-vrij. Merinoschapen hebben diepe plooien in hun huid, waar vliegen makkelijk eitjes in kunnen leggen. De larven dringen door de huid van de schapen en veroorzaken myiasis. Deze infectieziekte is zeer pijnlijk en uiteindelijk zelfs dodelijk voor de dieren. Veel schapenhouders willen deze ellende voorkomen door de huid rondom het achterwerk weg te snijden. Dit heet mulesing en is ook zeer pijnlijk voor het schaap, want om kosten te besparen gebeurt dit veelal zonder verdoving en bovendien door scheerders die de chirurgische vaardigheid niet genoeg beheersen.
Gelukkig hoeven wij niet te kiezen tussen deze twee kwaden en bestaat er ook mulesing-vrije of non-mulesing wol. Bij deze diervriendelijke wol hebben de schapenhouders er alles aan gedaan om een infectie te voorkomen. Denk aan alternatieve voeding, medicatie en een uitgebreide inspectie van de huid. Veel van deze wol is afkomstig van schapen die zo gefokt zijn dat ze minder diepe huidplooien hebben – en dus minder wol opleveren – waardoor de vliegen minder kans krijgen om eitjes te leggen. Lees hier het verhaal over mulesing en alle diervriendelijke alternatieven. 
Je vindt in onze collectie ook diervriendelijke mohair en alpaca. Het totale aandeel nieuwe wol is zo’n 10%. Vanaf 2019 verwerken wij niet langer leer in onze kleding en accessoires.

Gerecyclede stoffen
Hergebruik van textiel is natuurlijk duurzamer, omdat we geen extra grondstoffen en water hoeven in te zetten; energiebesparend en veel minder belastend voor het milieu.
Wij werken onder andere met gerecycled linnen en denim. Gerecycled linnen voelt koel aan in de zomer en houdt je warm bij koud weer. Gerecycled denim levert prachtig garen op in mooie kleuren waar we graag mee werken. In de wintercollecties verwerkt Alchemist ook gerecyclede wol. We mengen de wol met een beetje polyamide, waardoor het slijtvaster wordt en beter met vocht overweg kan. In totaal bestaat de collectie nu uit zo’n 4,5% uit gerecycled textiel.

Natuurlijke kunstvezels
Tencel ®

Tencel ® is een zeer duurzame, door mensen gemaakte vezel. Het is gemaakt van eucalyptushoutuit verantwoord beheerde bossen. Het productieproces is milieuvriendelijkomdat het benodigde oplosmiddel en water keer op keer in een gesloten circuit gebruikt worden. Kort gezegd begint de stof als hout, wordt het pulp, dan vezel, dan garen en het uiteindelijk het mooie Tencel ®. Ander goed nieuws is dat de stof zijdezacht aanvoelt, beter vocht opneemt dan katoen en nóg koeler aanvoelt dan linnen. Ideaal als je kiest voor comfort en wij gebruiken het graag. Inmiddels is 13% van onze kledingstukken van Tencel. Kijk hier voor onze nieuwste collectie


Modal®

Modal® is net als Tencel® een natuurlijke kunstvezel, in dit geval gemaakt van Oostenrijks beukenhout. Ook hier is het productieproces heel milieuvriendelijk. De kunstmatig gemaakte vezel is bijzonder glad en verbruikt weinig energie in de verdere verwerking, zoals kleuren of spinnen.
Modal® valt heel soepel en voelt zijdezacht aan, het is de ideale mixing partner met andere stoffen.

Viscose
Viscose voelt heerlijk zacht aan, neemt goed vocht op en heeft een luxe uitstraling. De stof is een kunstmatig vervaardigde vezel gemaakt van houtvezels. Het productieproces van viscose is minder milieuvriendelijk dan van het nieuwere Tencel en Modal. Om die reden zijn we spaarzaam met het gebruik van de stof. Nu is dat zo’n 12.5%.

Scroll top