en nl

VINGER AAN DE POLS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een van onze pijlers. Voor 2016 hadden we onszelf tot doel gesteld dat 90% van onze productie moet komen van makers die een sociaal certificaat hebben. Inmiddels hebben de fabrieken waarmee wij werken allemaal één of meerder certificaten en staan zij onder de jaarlijkse audit van verschillende NGO’s, zoals BSCI, FWF, SA8000, GOTS en Smeta.

Wij bezoeken onze producenten minimaal één keer per jaar, om de omstandigheden ter plekke te controleren en om afspraken te maken. Sinds 2015 is bij ons een parttime-medewerkster in dienst die ons helpt om de gestelde doelen te behalen en om Alchemist verder te verduurzamen. In het eerste kwartaal van 2016 hebben we een audit laten uitvoeren op het gebied van de minimumloon politiek van één van onze belangrijkste leveranciers in Portugal. Dat deden we samen met een ander FWF-lid.

Sinds 2019 produceert Alchemist niet langer in India en omdat de Fair Wear Foundation niet actief is in Europa, zijn wij daarbij niet langer aangesloten. Bij onze controles werken wij nog steeds met de FWF-methodes, zoals de code of conduct.

Als ondertekenaar van het convenant krijgt Alchemist zelf jaarlijks een verplichte, grondige controle van de SER. Wij laten dus twee onafhankelijk partijen over onze schouder meekijken om te controleren of we doen wat we zeggen. Hun analyses helpen ons bovendien om, daar waar mogelijk, nog verder te verduurzamen. Zo kunnen wij nog beter laten zien wat wij doen en waarom.

De negen criteria uit het convenant zijn een harde eis bij de productie van onze collecties:

Geen gebruik van kinderarbeid
Geen gebruik van dwangarbeid
Veilige en gezonde werkomstandigheden
Juridische arbeidscontracten
Betaling van leefbaar loon
Vrijheid van vereniging
Recht op collectieve onderhandelingen
Geen discriminatie van werknemers
Geen excessieve werkuren

Scroll top