Sign up for our newsletter for 10% off your first purchase
Not Just Pretty, But Fair
Free shipping in the Benelux, use code FREEFORME
Scroll top

Duurzaamheid


Missie
De missie van Alchemist is hoogwaardige mode combineren met verantwoord leven, want oprichtster Caroline Mewe vindt mode net zo belangrijk als verantwoord ondernemen. Mooie kleding die goed gemaakt is van duurzame stoffen.

‘Mode is persoonlijk, het laat zien wie je bent. Kleding komt natuurlijk heel dicht bij, je draagt het op je huid. Dan wil je toch niet iets aan hebben wat ongelukkig in elkaar is gezet? We geloven dat mensen geen losstaande wezens zijn, maar verbonden zijn met hun omgeving. Volgens het verhaal zochten alchemisten naar de formule om goud te maken. Ze wilden het gewone omzetten in het allermooiste. Door losse stoffen samen te smelten wilden ze het hoogst haalbare maken. Wij volgen hun idee en geloven dat chemie begint als de verschillende elementen met elkaar in aanraking komen. Wij willen graag inspireren, niet dicteren. Hoe mooi wil je het hebben?’
Duurzaamheid is geen trend, het zit in ons DNA en is niet meer weg te denken uit hoe wij werken. We zijn doorlopend bezig om Alchemist verder te verduurzamen en we zijn daarbij kritisch over de stappen die we zetten. Duurzaamheid is namelijk niet iets wat je zomaar installeert in een bedrijf, het vergt constant aandacht om zo duurzaam mogelijk te werken. In de modewereld kan men nog wel eens een bochtje afsnijden en dat willen wij bij Alchemist nadrukkelijk niet doen. Wij gaan voor de lange adem. Waar staan we en hoe kan het beter? We zijn veel met andere duurzame modemerken in gesprek om onze krachten te bundelen en van elkaars bedrijfsvoering te leren. Caroline Mewe is een graag geziene gast op congressen waar zij spreekt over de verduurzaming van de mode-industrie.

Alchemist heeft in 2016 het Internationaal Convenant Duurzame Kleding en Textiel van de SER (Sociaal Economische Raad) ondertekend. Dit is een krachtig convenant waar wettelijk bindende afspraken in staan tussen bedrijven, overheden, vakbonden en belangenorganisaties. We zijn hoopvol over de keiharde afspraken om de modewereld beter te maken. De jaarlijkse audit van de SER is in ieder geval diepgaand. Lees hier alles over het vijfjarenplan van het convenant.

Vinger aan de pols.
 Voor 2016 hadden we ons zelf tot doel gesteld dat 90% van onze productie van makers moet komen die een sociaal certificaat hebben. Inmiddels hebben de fabrieken waarmee wij werken allemaal één of meerder certificaten en staan ze onder de jaarlijkse audit van verschillende NGO’s, zoals BSCI, FWF, SA8000, GOTS en Smeta.

Alchemist krijgt jaarlijks een verplichte grondige controle van de SER, door het ondertekenen van hun convenant. Wij laten dus twee onafhankelijk partijen over onze schouder meekijken om te controleren of we doen wat we zeggen. Daar ontlenen wij onze geloofwaardigheid aan. Hun analyses helpen ons bovendien om, daar waar mogelijk, nog verder te verduurzamen.

Wij bezoeken onze producenten minimaal één keer per jaar, maar meestal vaker, om de omstandigheden ter plekke te controleren. Sinds 2015 is bij ons een parttime-medewerkster in dienst die ons helpt om de gestelde doelen te behalen en om Alchemist verder te verduurzamen. In het eerste kwartaal van 2016 hebben we een audit laten uitvoeren op het gebied van de minimumloon politiek van één van onze belangrijkste leveranciers in Portugal. Dat deden we samen met een ander FWF-lid.

In onze sociale jaarverslagen staat precies hoeveel procent van onze collectie is opgebouwd uit welke duurzame stoffen. Alchemist produceert twee zorgvuldig samengestelde collecties per jaar waarbij we er altijd goed op letten dat de ontwerpen goed te combineren zijn met eerdere collecties. Onze kwaliteitseisen zijn hoog, want wat goed gemaakt is, gaat lang mee. Ook dat is duurzaamheid.
Enkele jaren geleden hebben we ons tot doel gesteld onze co2-uitstoot te verlagen. Om dat te bereiken wilden we onze productie zoveel mogelijk terugbrengen naar Europa. Dat is gelukt. We produceren nu ongeveer 80% in Portugal, 5% in Macedonië en nog 15% in Delhi, India.

Door deze locaties zijn onze transportwegen veel korter geworden en maken we alleen nog vanuit Delhi gebruik van luchtvracht. Bovendien verzamelen we vrachtzendingen van verschillende leveranciers in het buitenland om daarmee één vrachtwagen te vullen. Zo voorkomen we meerdere kleine zendingen. We werken samen met productie-ateliers, wasserijen en ververijen die dicht bij elkaar zitten om het transport ter plekke te beperken.

Onze Oostenrijkse stoffenleverancier Lenzing, die de Tencel, Modal en Lyocell maakt, wekt 80% van hun energiebehoefte zelf lokaal duurzaam op.

Onze duurzame aanpak reikt tot in de winkels: we versturen onze kleding in biologisch afbreekbare verpakking, zodat we ook aan het einde van de keten het milieu zo min mogelijk belasten. Winkeliers die onze kleding verkopen krijgen van ons draagtassen van biologisch katoen om mee te geven aan hun klanten.
In onze showrooms en ons in kantoor gebruiken we LED-verlichting. 
We zijn kritisch over het aantal magazines en showcards dat we maken. Als we voor papier kiezen, heeft dat altijd het FSC-label (papier van verantwoorde herkomst).

Als de kleding eenmaal thuis in de kast hangt kan een goede verzorging de levensduur van de kleding verlengen. Was niet te vaak en niet te heet, kijk goed in de labels want vezels als wol, zijde of linnen hebben soms een andere verzorging nodig. Lees hier meer over clever care.

Hangt er kleding ongedragen in de kast? Gooi deze kleding niet zomaar weg, maar gun de kledingstukken een tweede leven in een winkel voor tweedehandsmode. Ook versleten kleding is nog zeer bruikbaar omdat het textiel gerecycled kan worden. Zo maken wij bijvoorbeeld nieuwe kleding van gerecycled denim, wol en linnen.


Sustainability3