Onze stoffen

 
Mode is meer is dan een mooi buitenkantje, Alchemist maakt kleding met aandacht voor mens en milieu. We werken zoveel mogelijk met duurzaam geproduceerde materialen. Dat draagt dubbel prettig.
(Azo kleurstoffen worden uiteraard nooit gebruikt bij de produktie van onze kleding. Evenmin werken wij met Phthalates of Perfluorinated chemicaliën of Nonylfenol exhoxylaten).

Tencel ®
Tencel ® is een zeer duurzame door mensen gemaakte vezel. Het is gemaakt van eucalyptushout uit verantwoord beheerde bossen. Het productieproces is milieuvriendelijk omdat het benodigde oplosmiddel en water keer op keer in een gesloten circuit gebruikt worden. Kort gezegd begint het als hout, wordt het pulp, dan vezel, dan garen en het uiteindelijk het mooie Tencel ®. Ander goed nieuws is dat de stof zijdezacht aanvoelt, beter vocht absorbeert dan katoen en nog koeler aanvoelt dan linnen. Ideaal voor wie comfort waardeert. Bekijk onze nieuwste collectie Tencel ®. Onze collectie bestaat voor 15,3% uit Tencel. * 
Gerecyclede stoffen
Het hergebruiken van kleding is natuurlijk duurzaam omdat we geen beroep hoeven te doen op extra grondstoffen en water. Het is op die manier energiebesparend en minder belastend voor het milieu.
We werken met gerecycled linnen, een stof die koel aanvoelt in de zomer en je warm houdt bij koud weer. Gerecyclede denim levert prachtige garen op in mooie kleuren waar we graag mee werken. Voor de wintercollecties werkt Alchemist ook met gerecyclede wol. We mengen de wol met een beetje polyamide waardoor de wol slijtvaster wordt en beter met vocht overweg kan. 
Onze collectie bestaat voor 6,1% uit recycled linnen en 3,7% recycled denim, in totaal 9,8% gerecyclede garens. *Natuurlijke materialen
We gebruiken vrijwel uitsluitend natuurlijke materialen in onze collectie. Zoals leer, wol, katoen en linnen. Onze collectie bestaat voor 9,1% uit katoen/linnen. Een stof die je koel houdt in de zomer en je warm houdt op koudere dagen. *

Biologische katoen

Onze kleding van biologische katoen is gemaakt van katoen die GOTS-gecertificeerd is. De Global Organic Textile Standard is de wereldwijde, toonaangevende standaard voor de productieprocessen van biologisch textiel. Zij staan garant voor het totale productieproces van de verantwoord verbouwde katoen, ook de ecologische en sociale aspecten van de teelt. Zo worden er geen gevaarlijke chemicaliën gebruikt, staat het de boeren vrij zelf hun gewassen te kiezen en ook hun eigen voedsel te verbouwen. Biologische katoen verbruikt minder water en energie omdat het meer tijd krijgt om te groeien. De landbouwgrond krijgt na de oogst de tijd om weer te herstellen waardoor het land niet kapot gaat. GOTS stelt strikte eisen aan de fabrieken waar de handgeplukte katoen in verwerkt wordt: goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden.
De controle is streng maar dan weet je ook dat het goed zit. Katoen mag pas GOTS-label dragen als het voor 95% uit biologische gecertificeerde katoen bestaat. Meer weten?  Onze collectie bestaat voor 36,5% uit organic cotton. *

 

Modal®

Modal® is net als Tencel® een natuurlijke kunstvezel, in dit geval gemaakt van Oostenrijks beukenhout. Ook hier is het productieproces heel milieuvriendelijk. De kunstmatig gemaakte vezel is bijzonder glad en verbruikt weinig energie in de verdere verwerking, zoals kleuren of spinnen.
Modal® valt heel soepel en voelt zijdezacht aan, het is de ideale mixing partner met andere stoffen.
 
Viscose
Viscose voelt heerlijk zacht aan, neemt goed vocht op en heeft een luxe uitstraling. De stof is een kunstmatig vervaardigde vezel gemaakt van houtvezels. Het productieproces van viscose is minder milieuvriendelijk dan van het nieuwere Tencel en Modal. Om die reden zijn we spaarzaam met het gebruik van de stof. Onze collectie bestaat nu nog voor 29,2% uit Viscose. * We werken er hard aan dat percentage snel omlaag te brengen.

* Collectie voorjaar-zomer'17 
Scroll top