Onze stoffen


Mode is meer is dan een mooi buitenkantje, Alchemist maakt kleding met aandacht voor mens en milieu. We werken zoveel mogelijk met duurzaam geproduceerde materialen. Dat draagt dubbel prettig. 
Het spreekt voor zich dat wij bij de productie van onze kleding geen gebruikmaken van azo-kleurstoffen. Evenmin werken wij met ftalaten (weekmakers), geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën (PFC’s) of nonylfenolethoxylaten. 

Tencel ®
Tencel ® is een zeer duurzame door mensen gemaakte vezel. Het is gemaakt van eucalyptushout uit verantwoord beheerde bossen. Het productieproces is milieuvriendelijk omdat het benodigde oplosmiddel en water keer op keer in een gesloten circuit gebruikt worden. Kort gezegd begint het als hout, wordt het pulp, dan vezel, dan garen en het uiteindelijk het mooie Tencel ®. Ander goed nieuws is dat de stof zijdezacht aanvoelt, beter vocht absorbeert dan katoen en nog koeler aanvoelt dan linnen. Ideaal voor wie comfort waardeert. Bekijk onze nieuwste collectie Tencel ®. Onze collectie bestaat voor 15,3% uit Tencel. * 
Gerecyclede stoffen
Het hergebruiken van kleding is natuurlijk duurzaam omdat we geen beroep hoeven te doen op extra grondstoffen en water. Het is op die manier energiebesparend en minder belastend voor het milieu.
We werken met gerecycled linnen, een stof die koel aanvoelt in de zomer en je warm houdt bij koud weer. Gerecyclede denim levert prachtige garen op in mooie kleuren waar we graag mee werken. Voor de wintercollecties werkt Alchemist ook met gerecyclede wol. We mengen de wol met een beetje polyamide waardoor de wol slijtvaster wordt en beter met vocht overweg kan. 
Onze collectie bestaat voor 6,1% uit recycled linnen en 3,7% recycled denim, in totaal 9,8% gerecyclede garens. *Natuurlijke materialen
We gebruiken vrijwel uitsluitend natuurlijke materialen in onze collectie. Zoals leer, wol, katoen en linnen. Onze collectie bestaat voor 9,1% uit katoen/linnen. Een stof die je koel houdt in de zomer en je warm houdt op koudere dagen. *

Biologische katoen
Onze kleding van biologische katoen is gemaakt van katoen die GOTS-gecertificeerd is. De Global Organic Textile Standard is de wereldwijde, toonaangevende standaard voor de productieprocessen van biologisch textiel. Zij staan garant voor het totale productieproces van de verantwoord verbouwde katoen, ook de ecologische en sociale aspecten van de teelt. Zo worden er geen gevaarlijke chemicaliën gebruikt, staat het de boeren vrij zelf hun gewassen te kiezen en ook hun eigen voedsel te verbouwen. Biologische katoen verbruikt minder water en energie omdat het meer tijd krijgt om te groeien. De landbouwgrond krijgt na de oogst de tijd om weer te herstellen waardoor het land niet kapot gaat. GOTS stelt strikte eisen aan de fabrieken waar de handgeplukte katoen in verwerkt wordt: goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden.
Onze collectie bestaat voor 36,5% uit biologische katoen.* We streven ernaar om alleen nog maar biologische katoen te gebruiken. Door nieuwe technieken komt er gelukkig steeds meer en een steeds gevarieerder aanbod in biologische katoen én in samengestelde stoffen met biologische katoen.


 


Diervriendelijke wol
We gebruiken graag merino wol omdat de wol bijzonder fijn is, niet kriebelt en van sterke kwaliteit is. En als we merino wol gebruiken is dat non-mulesing wol. De merinoschapen hebben diepe plooien in hun huid waar vliegen makkelijk eitjes in kunnen leggen. De larven dringen door de huid van de schapen heen en veroorzaken myiasis, een infectieziekte. Myiasis is zeer pijnlijk voor de schapen en uiteindelijk zelfs dodelijk. Veel schapenhouders willen deze ellende voorkomen door de schapenhuid rondom het achterwerk weg te snijden. Dit heet mulesing en is ook bijzonder pijnlijk voor het schaap. Het wordt uit kostenoverweging veelal zonder verdoving gedaan en bovendien door scheerders die de chirurgische vaardigheid niet voldoende beheersen.

Gelukkig hoeven we niet te kiezen tussen deze twee kwaden en bestaat er ook non-mulesing wol. Bij deze wol is er geen sprake van mulesing en hebben de schapenhouders er alles aan gedaan om een infectie te voorkomen. Denk aan alternatieve voeding, medicatie en uitgebreide inspectie van de huid. Veel van deze wol is afkomstig van schapen die zo gefokt zijn dat ze minder diepe plooien hebben (en minder wol opleveren) waardoor de vliegen minder kans krijgen om eitjes te leggen. Op deze site staat het verhaal over mulesing en de alternatieven uitgebreid beschreven. 

Modal®

Modal® is net als Tencel® een natuurlijke kunstvezel, in dit geval gemaakt van Oostenrijks beukenhout. Ook hier is het productieproces heel milieuvriendelijk. De kunstmatig gemaakte vezel is bijzonder glad en verbruikt weinig energie in de verdere verwerking, zoals kleuren of spinnen.
Modal® valt heel soepel en voelt zijdezacht aan, het is de ideale mixing partner met andere stoffen.
 
Viscose
Viscose voelt heerlijk zacht aan, neemt goed vocht op en heeft een luxe uitstraling. De stof is een kunstmatig vervaardigde vezel gemaakt van houtvezels. Het productieproces van viscose is minder milieuvriendelijk dan van het nieuwere Tencel en Modal. Om die reden zijn we spaarzaam met het gebruik van de stof. Onze collectie bestaat nu nog voor 29,2% uit Viscose. * We werken er hard aan dat percentage snel omlaag te brengen.

* Collectie voorjaar-zomer'17 
Scroll top