Duurzaamheid

 
Missie
Alchemist maakt high-end fashion, mooie kleding die goed gemaakt is van duurzame stoffen. ‘Mode is persoonlijk, het laat zien wie je bent. Kleding komt natuurlijk heel dicht bij, je draagt het op je huid. Dan wil je toch niet iets aan hebben wat ongelukkig in elkaar is gezet? We geloven dat mensen geen losstaande wezens zijn, maar verbonden zijn met hun omgeving. Volgens het verhaal zochten alchemisten naar de formule om goud te maken. Ze wilden het gewone omzetten in het allermooiste. Door losse stoffen samen te smelten wilden ze het hoogst haalbare maken. Wij volgen hun idee en geloven dat chemie begint als de verschillende elementen met elkaar in aanraking komen. Wij willen graag inspireren, niet dicteren. Hoe mooi wil je het hebben?’

Duurzaamheid is geen trend
, het zit in ons DNA en is niet meer weg te denken uit hoe wij werken. Alchemist heeft het Internationaal Convenant Duurzame Kleding en Textiel van de SER ondertekend en is lid van de Fair Wear Foundation. Het Internationaal Convenant Duurzame Kleding en Textiel is een krachtig convenant waar wettelijk bindende afspraken in staan tussen bedrijven, overheden, vakbonden en belangenorganisaties. We zijn hoopvol over de keiharde afspraken om de modewereld beter te maken.

CO2 uitstoot. Enkele jaren geleden hebben we ons tot doel gesteld onze "carbon footprint" te verlagen. Om dat te bereiken hebben we in de afgelopen jaren zoveel mogelijk produktie teruggebracht naar Europa. Dat is gelukt, want momenteel vindt het grootste deel van onze produktie in Zuid- en Oost- Europa plaats. Daardoor hebben we veel kortere transportwegen en beperken we het gebruik van luchtvracht. Bovendien verzamelen we vrachtzendingen van verschillende leveranciers in het buitenland om daarmee één vrachtwagen te vullen i.p.v. verschillende kleine zendingen. We maken gebruik van productie-ateliers, wasserijen en verveijen die dicht bij elkaar zitten om het tramsport te beperken.
In onze showrooms en kantoor vervangen we alle gloeilampen door LED-lampen.
En het papier dat we gebruiken voor onze magazines, showcards etc. heeft altijd het FSC-label (papier van verantwoorde herkomst).
Bij voorkeur werken wij met  stoffen van de Oostenrijkse stoffenleverancier Lenzing, omdat zij 80% van hun energie-behoefte zelf lokaal duurzaam opwekken.

Sinds 2013 zijn we lid van de Fair Wear Foundation. Fair Wear staat voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Dat betekent dat werknemers vrijwillig aan het werk zijn bij de leveranciers met wie wij werken. Ze mogen zich verenigen in een vakbond, er is geen discriminatie op de werkvloer en er is absoluut geen kinderarbeid. Het loon dat de werknemers krijgen is voldoende om van te leven en de werktijden zijn niet onmenselijk. Tot slot is de werkvloer schoon en veilig en werkt iedereen met een wettelijk contract op zak. Het zijn laat maar zeggen de arbeidsvoorwaarden die we hier heel normaal zijn gaan vinden. Lees hier meer over het convenant en onze Fair Wear Foundation brand performance check.

Arbeidsomstandigheden en Fair Trade. Voor 2016 hadden we ons zelf tot doel gesteld dat 90% van onze produktie van makers moet komen die een sociaal certificaat hebben. Voor onze productie buiten Europa zoeken we naar partners met een dergelijk certificaat of monitor-systeem (zoals SA8000, BSCI, GOTS). Wij bezoeken onze producenten minimaal één keer per jaar, maar meestal vaker, om de omstandigheden ter plekke te controleren. Sinds 2015 is bij ons een part-time medewerkster werkzaam die ons ondersteunt bij het behalen van de gestelde doelen en een verdere verduurzaming van Alchemist. In het eerste kwartaal van 2016 hebben we een audit laten uitvoeren op het gebied van de minimum-loon politiek van één van onze belangrijkste leveranciers in Portugal. Dat deden we samen met een andere FWF-lid.

In ons sociale jaarverslag staat precies hoeveel procent van onze collectie is opgebouwd uit welke duurzame stoffen. Alchemist produceert twee zorgvuldig samengestelde collecties per jaar waarbij we er altijd goed op letten dat de ontwerpen goed te combineren zijn met eerdere collecties. Onze kwaliteitseisen zijn hoog, want wat goed gemaakt is, gaat lang mee. Ook dat is duurzaamheid. 

Onze duurzame aanpak reikt tot in de winkels: we versturen de kleding in biologisch afbreekbare verpakking, zodat we ook aan het einde van de keten het milieu zo min mogelijk belasten. Daarnaast stellen we regelmatig draagtassen, gemaakt van organic cotton, gratis beschikbaar voor onze klanten.

Als de kleding eenmaal thuis in de kast hangt kan een goede verzorging de levensduur van de kleding verlengen. Was niet te vaak en niet te heet, kijk goed in de labels want vezels als wol, zijde of linnen hebben soms een andere verzorging nodig. Meer weten over clever care?


Scroll top